Jurisdicció voluntària de persones
Els expedients de jurisdicció voluntària de persones són procediments que s’emmarquen dins els procediments especials d’àmbit civil.
Estan regulats en el títol X de la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària (LJV), i dins la pròpia LJV s’inclouen diversos supòsits en els quals una persona pot acudir als tribunals per sol·licitar una resolució judicial de forma directa, sense necessitat de litigar, de manera urgent, i sense els costos i els terminis ordinaris.
D‘aquí es desprèn que els expedients de jurisdicció voluntària de persones són procediments especials que permeten obtenir una resolució judicial sense necessitat de litigar.
Està previst en la LJV que s‘utilitzin en determinades situacions, com ara l‘autorització o aprovació judicial de reconeixement de la filiació no matrimonial; l‘aprovació judicial de la modificació de la menció registral relativa al sexe; l‘habilitació per comparèixer en judici i nomenament de defensor judicial; l‘adopció; la provisió de mesures judicals de suport a persones amb discapacitat; la tutela, curatela i la guarda de fet dels menors o persones amb discapacitat amb mesures de suport per l‘exercici de la seva capacitat jurídica; la declaració d‘absència; l‘extracció d‘òrgans de donants vius i les declaracions judicials sobre fets passats. En primer lloc, cal destacar que els expedients de jurisdicció voluntària de persones permeten obtenir una resolució judicial sense necessitat de litigar.
Aquest és un dels seus principals avantatges, ja que els procediments són més ágils i els costos i els terminis són més reduïts.
En segon lloc, cal destacar que la LJV estableix unes circumstàncies en les quals s‘empraran els expedients de jurisdicció voluntària de persones.
En aquest sentit, s’inclouen diversos supòsits en els quals una persona pot recórrer a aquest procediment especial.
Així, s‘inclouen l‘autorització o aprovació judicial de reconeixement de la filiació no matrimonial; l‘aprovació judicial de la modificació de la menció registral relativa al sexe; l‘habilitació per comparèixer en judici i nomenament de defensor judicial; l‘adopció; la provisió de mesures judicals de suport a persones amb discapacitat; la tutela, curatela i la guarda de fet dels menors o persones amb discapacitat amb mesures de suport per l‘exercici de la seva capacitat jurídica; la declaració d‘absència; l‘extracció d‘òrgans de donants vius i les declaracions judicials sobre fets passats.
Per poder obtenir una resolució judicial a través d’un expedient de jurisdicció voluntària és necessari complir una sèrie de requisits.
En aquest sentit, l’article 98 de la LJV estableix que per a la interposició de les sol·licituds s’haurà de presentar una instància escrita al jutjat corresponent, acompanyada d’una memòria descriptiva de les circumstàncies de fet i de dret que justifiquen la sol·licitud i una documentació acreditativa de les circumstàncies que s’al·leguen.
Una vegada presentada la instància al jutjat corresponent, aquest haurà de dictar una resolució judicial en la qual s’autoritzi o es retingui la sol·licitud.
En aquest sentit, l’article 99 de la LJV estableix que una vegada admesa a tràmit la sol·licitud, el jutge haurà de dictar una resolució judicial, que s’haurà de notificar a les persones interessades.
A l‘hora de notificar la resolució judicial, l’article 100 de la LJV estableix que el jutge haurà de notificar la resolució a les persones interessades, així com a les autoritats i organismes que, segons el cas, puguin resultar afectats per la sol·licitud i per la resolució.
En conclusió, els expedients de jurisdicció voluntària de persones són procediments especials previstos en la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària (LJV), que permeten obtenir una resolució judicial sense necessitat de litigar.
Està previst en aquesta llei que s‘utilitzin en diversos supòsits, com ara l‘autorització o aprovació judicial de reconeixement de la filiació no matrimonial; l‘aprovació judicial de la modificació de la menció registral relativa al sexe; l‘habilitació per comparèixer en judici i nomenament de defensor judicial; l‘adopció; la provisió de mesures judicals de suport a persones amb discapacitat; la tutela, curatela i la guarda de fet dels menors o persones amb discapacitat amb mesures de suport per l‘exercici de la seva capacitat jurídica; la declaració d‘absència; l‘extracció d‘òrgans de donants vius i les declaracions judicials sobre fets passats.
Per poder obtenir una resolució judicial a través d’aquest procediment és necessari complir una sèrie de requisits i una vegada dictada la resolució, el jutge haurà de notificar–la a les persones interessades, així com a les autoritats i organismes que, segons el cas, puguin resultar afectats per la sol·licitud i per la resolució.
Aconsellem disposar de la figura d’un Advocat que el podrà assessor en el decurs de tota la tramitació de l’expedient de jurisdicció voiluntària de persones
Telèfon
Telèfon 93 221 77 66
Mòbil 666 762 331
Correu electrònic
info@luccini.cat
Adreça
C/. Marina, 22 1er 3ª
08005 Barcelona