932217766 info@luccini.cat
Conducció sota la influència de drogues

La Sentència del Tribunal Suprem de la Sala Segona número 610/2023 i la conducció sota la influència de drogues

1. Introducció

La conducció sota la influència de substàncies psicotropes ha estat objecte de controvèrsia jurídica durant anys. En moltes jurisdiccions, el consum detectable de drogues pot derivar en sancions. No obstant, la recent Sentència 610/2023 del Tribunal Suprem ha marcat un precedent clarificador.

2. Antecedents

Amb anterioritat a aquesta sentència, la mera presència de drogues al cos del conductor podia ser suficient per a una condena penal per delicte contra la seguretat del trànsit. Aquest enfocament podia ser interpretat com una mesura de caràcter preventiu, ja que les drogues poden afectar la capacitat de conduir.

3. La Sentència del Tribunal Suprem

La Sala Segona del Tribunal Suprem, en la seva Sentència número 610/2023, ha establert que la simple presència de drogues en el cos del conductor no és un criteri suficient per condemnar per un delicte contra la seguretat del trànsit. Segons la sentència, és necessari acreditar que el consum de drogues ha afectat negativament la capacitat psicofísica del conductor.

4. Implicacions Pràctiques

Aquesta decisió implica que els procediments probatoris tindran una rellevància crucial en els judicis relacionats amb la conducció sota l’efecte de drogues. Això pot traduir-se en:

  • Exàmens mèdics: Serà vital acreditar, a través d’exàmens mèdics específics, que el conductor no només havia consumit drogues, sinó que aquest consum afectava la seva capacitat de conduir amb seguretat.
  • Testimonis: Els testimonis, com els agents de trànsit que van detenir al conductor, podran aportar proves de comportaments erràtics o inapropiats, que indiquin una afectació psicofísica.
  • Vídeos o fotografies: En cas que es disposi d’ells, podrien servir com a prova de la conducta del conductor.

5. Conclusió

La Sentència número 610/2023 representa un gir en la jurisprudència sobre la conducció sota la influència de drogues. Ara, més que mai, serà essencial que la persecució penal es basi en proves concloents que demostren no només el consum, sinó l’afectació real a la capacitat psicofísica del conductor. Aquesta decisió ressalta la importància d’un procés penal just i basat en proves sòlides, protegint els drets dels acusats sense menystenir la seguretat vial.

Telèfon

Telèfon 93 221 77 66

Mòbil 666 762 331

Correu electrònic

info@luccini.cat

Adreça

C/. Marina, 22 1er 3ª

08005 Barcelona

Envia'ns un missatge

UA-74232034-1